Skip to main content

Projecten

Projectmatig werk

Naast onze reguliere taken binnen het jeugd- en jongerenwerk, werken we projectmatig op basis van actualiteiten, trends en ontwikkelingen. Op deze pagina lichten we enkele van onze huidige projecten uit.

Limits

L!M!TS is een initiatief van Young 4 Ever en Brijder jeugd Texel. Het is een vrijwilligersproject, voor en door Texelse jongeren en ouders gericht op alcohol, drugs, seksualiteit, sociale media- en gamepreventie.

L!M!TS geeft objectief en 'open-minded' voorlichting over veilig(er) gebruik van alcohol, drugs, sociale media en gamen. Belangrijkste kernpunten van L!M!TS zijn eigen verantwoordelijkheid nemen en tegelijk risico's verminderen door het delen van kennis. Voor meer informatie over L!M!TS en onze werkwijze kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ouderkracht

Eind 2021 is de werkgroep Ouderkracht opgericht. Ouders zijn een van de vier beschermende factoren uit het internationaal bewezen IJslands Preventiemodel. Deze aanpak is 20 jaar geleden in IJsland opgezet. Sindsdien is het gebruik van alcohol en verdovende middelen onder de IJslandse jeugd enorm gedaald.

Wij zetten deze aanpak ook in op Texel. De werkgroep Ouderkracht bestaat onder meer uit Texelgezinnen, Young 4 Ever, de gemeente, het Texelse onderwijs, Praktijkondersteuner huisartsen en de kinderopvang.

Samen bieden ze ouders/opvoeders ondersteuning door informatie of training aan te bieden om de opvoeding nog beter tot zijn recht te laten komen. Zo worden er bijvoorbeeld informatieve kroegentochten georganiseerd voor ouders/opvoeders met vragen over bijv sociale media, drugs en drankgebruik onder jongeren.

Ook is er een denktank voor ouders gestart. Onderwerpen als sociale media, alcohol, groepsdruk, slapen, eetgedrag en roken komen hierin aan bod. Er worden ideeën, tips, maar ook wensen en behoeften geïnventariseerd en gedeeld. Samen kom je verder dan alleen! Heb je vragen over opvoeden en opgroeien? De betrokken organisaties bieden ook gezamenlijk snelle en gratis hulp aan.

Wil je lid worden van de denktank ouders? Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers zijn diegenen die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus, of met een zieke opa en oma, die in de directe omgeving van het gezin woont en die intensieve zorg nodig heeft. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek.

Circa een op de vijf scholieren tussen de 12 en 16 jaar groeit op met een langdurig ziek familielid. 3 procent van hen verleent intensieve hulp. Veel jonge mantelzorgers ervaren de zorgsituatie als heel normaal, echter kan opgroeien met zorg ook heel zwaar voor ze zijn. Daarom organiseren wij samen met Texels Welzijn verschillende leuke en gezellige activiteiten voor jonge mantelzorgers in de leeftijd van 10 t/m 23 jaar, omdat het belangrijk is dat de jonge mantelzorgers ook kunnen ontspannen, hun verhaal kwijt kunnen, andere jonge mantelzorgers kunnen ontmoeten en gewoon omdat het superleuk is.

Heb je zin om mee te doen? Stuur een DM op onze Insta: young4ever_texel of texelswelzijn Of een Whatsapp berichtje: 0644083613 (Berber) of 0620137627 (Maroucha) Of een mailtje: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Join Us

Join Us is voor alle jongeren (14-18 jaar) die hun sociale leven een boost willen geven.

Het kan zijn dat jij je eenzaam of alleen voelt, maar dat hoeft niet zo te zijn. Sommige jongeren hebben gewoon zin om nieuwe mensen te ontmoeten, een ander mist iemand om zijn verhaal tegen te vertellen en weer een ander is net verhuisd en kan geen aansluiting vinden. Allemaal redenen om gezellig mee te doen aan onze groep. Je gaat leuke dingen doen met andere jongeren en werkt ondertussen aan je social skills. De jongerenwerkers begeleiders helpen je daarbij. Wil je je aanmelden of heb je meer vragen? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bookelicious

Met dit project willen we meer jongeren in aanraking laten komen met boeken die zij leuk vinden.

Luna Boer van Helium Texel, Kopgroep bibliotheken en Young 4 Ever hebben samengewerkt om in jongerencentrum Time Out een uitgiftepunt van de bibliotheek te worden met alleen Young adult boeken. Een boekencollectie die is samengesteld door Texelse jongeren en/of aanbevolen door andere jongeren via BookTok. Bij de keuze van de boeken wordt rekening gehouden met alle soorten doelgroepen. Nieuwsgierig naar de nieuwste boeken? Volg ons dan op Instagram.

ACT Texel

Vrijetijdsbesteding is één van de speerpunten waar we met elkaar op richten om de jeugd lekker in hun vel te laten zitten en gezond op te laten groeien. Verschillende partijen werken samen aan een breed naschools aanbod op Texel.

Hierbij maken we vooral gebruik van wat er al is op het eiland, aangevuld met dat wat past bij de behoeften van de jongeren. Het activiteiten aanbod is gebundeld in een app ACT TEXEL. Via deze app verzamelen we al het vrijetijd aanbod op Texel. In het weekoverzicht kunnen jongeren zien wat er die week extra aan activiteiten te doen is, naast de altijd beschikbare activiteiten. Met één druk op de knop kunnen ze activiteiten en organisaties favoriet markeren en zich vanuit de app aanmelden voor de activiteiten. Ben je aanbieder of heb je vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

VR Re Action


Steekgeweld onder jongeren moet stoppen!

Onze collega's van jongerenwerk Den Helder ontwikkelden een VR-game tegen steekgeweld onder jongeren. Dat deden ze samen met en voor jongeren. Met de VR-bril stap je in een interactieve, digitale ervaringswereld binnen waarin je eigen keuzes van directe invloed zijn op de gebeurtenissen in de game.

‌Je wordt voor keuzes geplaatst om gewelddadige situaties met steekwapens op straat niet te laten escaleren. Gevolg is bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid, maar ook leren dat er altijd ruimte is om hulp te vragen. Bijvoorbeeld aan een jongerenwerker. De VR-game kun je bij ons spelen in het jongerencentrum. Ben je docent en wil je dat we bij jou in de klas komen? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.